Arabaşı Çorbası

Arabaşına bayılırım. Kayseri mutfağının en sevdiğim lezzetlerinden biridir. Yemek , aşağıda tarifini yaptığım çorbanın, un ve suyla hazırlanan özel hamuru ile birlikte sunulmasından oluşur. Hamur su muhallebisi gibi hazırlanır, tabaklarda soğutulur, soğutulduktan sonra kaşıkla alınarak sıcak çorbaya batırılır ve çorba ile birlikte yutulur. Çocukluğumda, soğuk kış günlerinde , Kayseri kadınları eş dost akrabayı arabaşı yemeye davet eder ve kocaman sofralarda bu ritüel keyifle uygulanırdı. Davet zamanlarında, herkese ayrı servis edilebilsin diye, hamur tek kişilik çorba tabaklarında soğutulur, mutfakta, balkonda, buzdolabında tabakları soğutacak yer kalmazdı. Çorba için ise kocaman bakır tencereler kullanılırdı. Gelen misafirler asla birer tabakla yetinmez devamını da isterlerdi.
Ben yemesini çok sevdiğim halde, hayatımda hamurunu hiç yapmadım. Bu yemeği annem ve babaannem harika yapar.(tabii ki halam ve teyzem de, fakat teyzemi kaybettiğim için , halam da Kayseri’de olduğu için onların elinden yemeyeli onyıllar oldu … ) Bir gün umarım annemle birlikte yapar, ustasının elinden hazırlanışını burada paylaşırım.
Daha önce denemediyseniz soğuk kış günlerinde içinizi iliklerinize kadar ısıtacak bir tat. Tavsiye ederim.

Çorba için Malzemeler: ( 1 tencere 6-8 kişilik)
Haşlanmış tavuk eti ( 1/2 tavuk )
1,5 kaşık salça
1 kaşık biber salçası veya pulbiber
toz kırmızı biber
zeytinyağı
un
tavuksuyu
limon suyu

Un zeytinyağında kavrulduktan sonra salçalar ilave edilip biraz daha kavrulur. Tavuksuyu ve toz biber ilave edilir.  Diğer tarafta haşlanmış olan tavuk minik minik didilir ve çorbaya ilave edilir. Limon suyu da eklenince çorba hazırlanmış olur.
*Annem tavuğun derisini de mutlaka koyar fakat servis yaparken ayırır, asla tabaklara koymaz.
*Zeytinyağı yerine bol tereyağı kullanır. Tereyağ çok yakışıyor. Bizim evde eşim sevmediği için kullanamıyorum yemeklerde.
*Bu çorba acı ve ekşi yenir, fakat ben çocuklar da yiyeceği için ikisini de az kullanıyorum, sonra tabağımda ilave ediyorum.
*Hamurunu yapmadığım için biraz daha kıvamlı yapıyorum, çok sulu olmuyor.

Afiyet olsun

Reklamlar

Arabaşı Çorbası” üzerine 2 yorum

Bu yazıma yorum yazmak ister misin?

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s