KAYSERİ KETESİ

kayseri ketesi

Evhanımıdır benim annem. Hayatı boyunca hiç maaşlı bir işte çalışmamış bir evhanımı.
Fakat o bir profesyoneldir. Evhanımının yapması gereken işleri profesyonelce ele alır. Çünkü onun işidir bu. Mükemmelliyetçidir. Her yaptığı mükemmel olsun ister. Kız meslek enstütüsüne 1 yıl gidebilmiş, okumamış olmak içinde kalmıştır.Belki bu yüzden meraklıdır, öğrenmeye açıktır, aktüel kalmaya çalışır her zaman. Dikiş bilir, çok iyi dikiş diker, temiz iş çıkarır yani. Resme büyük bir yeteneği vardır. Hiç ders almamış ve bu konuda yoğunlaşmaya fırsat bulamamış olmasına rağmen çok güzel portre çizer kara kalem. Titizdir, temizdir, yatak örtüsü, kanepenin üstündeki yastık, duvardaki tablo jilet gibi durmazsa rahatsız olur.
4 çocuklu bir evde, yemek yapma işi , doğal olarak annemin görev tanımında olan diğer işlere göre biraz ön plana çıkar zaman içinde.Ve annem her gün, bıksa da, yemek kokusundan nefret etse de, o işin en güzel şekilde yapılması gerektiğini bilir. Her gün hiç aksatmadan , yıllarca akşam için tam menü hazırlar. Ve tabii tatlılar, poğaçalar da mutfakta olmazsa olmaz. O kadar ki , çevresindeki herkes onun yemek yapmaya, mutfak işlerine bayıldığını zanneder. Oysa ki o işini yapıyordur en iyi şekilde, büyük bir disiplinle.Şimdilerde her yerde yemeklerin ne kadar güzel sunulduğunu görüyoruz da, annem eskiden beri süsler yemekleri sunarken. Masada örtü, örtüye uygun tabak, peçete… Gayri ihtiyari hazırlanmış sofra sevmez… O kadar özenilerek hazırlanmış yemekler, özensiz bir sunumla, özensizce hazırlanmış bir sofrada yenemez..
Çok da lezzetlidir eli. Bir tabak yersiniz, bir tabak daha… hatta dayanamayıp gece dolabın kapağını açarsanız bir lokmacık daha yemek için. Mideniz isyan etse de yedikleriniz yüzünden, siz yiyemediğiniz çeşitler aklınızda kalkarsınız sofradan, ilk fırsatta mutfağa dönme planları yaparak.

Annemin tariflerini biriktirmek istiyorum. Yoksa yazık olacak, onunla birlikte uçup gidecek… Vakti olsun da bana öğretsin diye peşinde dolanıyorum bu günlerde.. Kim bilir sonra benim de vaktim olmaz belki.
Çok uzattım lafı biliyorum, işte ilk tarif… hikayesini bilin istedim sadece..

Malzemeler;
1 su bardağı erimiş Teremyağ
1 su bardağı zeytinyağı
2 su bardağı süt
1/2 su bardağı ılık su içinde eritilmiş maya ve 3 kesme şeker
1,5 kaşık sulu yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
alabildiği kadar un ( yaklaşık 750 gr)
İçi için;
1/2 bardak erimiş Teremyağ
1/2 su bardağı zeytinyağı
Üstü için yumurta sarısı
Yapılışı
Önce bütün sıvı malzemeler karıştırılır. Daha sonra un yavaş yavaş ilave edilir. Hamur yumuşak kulak memesi kıvamına gelene kadar un ilave edilerek yoğrulmaya devam eder. Daha sonra mayalanması için bekletilir.(Püf noktası; yağlı bir hamur olduğu için elinize zaten yapışmayacaktır, o nedenle hamuru mümkün olduğu kadar yumuşak bir kıvamda hazırlamaya gayret edelim. )
Bu arada içi hazırlanır. Yağda un kavrulur. ( Püf noktası; unu yağda çok uzun süre kavurursak lezzetli olacaktır ancak mideye dokunabilir, o nedenle biraz pembeleşince hemen ateşten alalım. Ayrıca içi hazırlarken dilerseniz ceviz içi de ilave edebilirseniz.)
Kabaran hamur 12 eşit parçaya ayrılır, top haline getirildikten sonra üzerine avuç içi ile bastırılarak iç konulabilmesi için çukurlar oluşturulur.
Daha sonra açılan çukurlara önceden hazırlanmış ve soğutulmuş iç konulur. Yaklaşık 1 er dolu kaşık kadar. Sonra avuç içine alınan bezeler iç dışarı çıkmayacak şekilde kapatılıp yuvarlanır ve iki avuç içiyle biraz düzleştirlir.Tepsiye konulduktan sonra üzerlerine bir çatal yardımıyla şekil verilir, yumurta sarısı sürülür , çörek otu ve susamla süslenir.
220 derece önceden ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişirilir. (Püf noktası ; tepsiye dizerken bezeleri birbirine değecek kadar yanyana koyarsak, kurumadan daha güzel pişecektir.)
AFİYET OLSUN
IMG_20130512_151815

Reklamlar

KAYSERİ KETESİ” üzerine 10 yorum

Bu yazıma yorum yazmak ister misin?

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s